✔ Fri frakt över 399 kr ✔ Fri retur ✔ 1-3 dagars leverans
Skomanual

Skomanual

Här nedan följer beskrivningar av de skomodeller vi tillhandahåller i vårt sortiment. Längre ner finner du även värdefull information om skons konstruktion och detaljer.


Skomodeller


Bilskor

Bilskor

Bilskon är en modern klassiker. Skons ursprungliga uppfinnare är omtvistad men det sägs att Italienaren Gianni Mostile uppfann den första bilskon 1963. Ursprungligen är skon av en avslappnad mockasinkonstruktion och har en sula som går upp på hälen. Oftast är denna sula gjord av enbart små gummipluppar som sitter på skons undersida. Denna konstruktion ger en väldigt mjuk och följsam sko som passar utmärkt för den som gillar att sitta och trycka lite extra på gasen. Tyvärr innebär också denna nätta konstruktion att skon inte lämpar sig fullt så bra till några längre promenader då den slits snabbt och är svår att laga.

 

Brogues

Brogues

Broguen är en grövre lågsko som passar utmärkt till en tweedkavaj eller kostym i informella sammanhang. Skon har sitt ursprung i Skottland och Irlands blöta klimat och är mönstrad med små hål och sågtänder kring kanterna på tå, häl och sidor. Hålmönstrets ursprungliga funktion ska ha varit att underlätta för vatten att rinna av skon när bäraren gick i blöt terräng. Broguen finns i många olika utförande med mer eller mindre mönster.  En variant är wingtipsen där den sågtandade kanten på tån bildar ett dubbel-v och sedan gå vidare längs med skons kant likt ett par vingar.

 

 

Oxfords

Oxfords

Oxfordskon är den mest formella skomodellen man kan välja och minst ett svart par bör ingå i var mans garderob. Skon bör bäras vid högtidliga tillfällen då klädkod mörk kostym krävs men passar även väldigt bra om du bara vill vara korrekt klädd i affärssammanhang. Konservativt sett så är utmärkande för oxfordskon att den har en slät ovansida med en söm över tån och en sluten snörning, men den kan också förekomma i lite mer dekorerade varianter. Ett alternativt namn på oxfordskon är Balmorals som är vanligt förekommande i Amerika men även i Skottland och på Irland.

 

Derbys

Derbys

Derbyn är en mindre formell sko än oxfordskon som passar bra i mer vardagliga sammanhang. Utmärkande för derbyn är att den har en öppen snörning och att dess ovansida ofta är gjord i ett och samma stycke läder. Skon kan förekomma i flera utseenden från att vara en smäcker finsko till en grövre fritidssko. Den kan också ibland hänvisas till som Blucher, vilket är en vanlig term för skon i Amerika.

 

Galosch

Galoscher

Galoschen är en överdragssko till för att skydda dina läderskor. Här i Skandinavien kan man nästan säga att galoschen är en oumbärlighet om man vill bära sina läderskor året runt. Åtminstone om du bär skor med lädersula, som annars lätt tar skada av vårt blöta väder. Förr så kunde galoschen tillverkas i läder och ofta i mörka färger så som brunt och svart, men har idag blivit mycket mer färgglad och tillverkas ofta av gummi eller något annat syntetmaterial.

 

Munkskor

Munkskor

Munkskon är ett mellanting när det kommer till formalitetsgrad. Den är mer formell än derbyn men inte fullt så formell som oxforden. Stilmässigt passar den bra både till ett par jeans eller en finare kostym och ger ett välklätt intryck. Utmärkande för skon är att den stängs med ett eller två spännen över vristen istället för en snörning. Denna stängning med spännen sägs härstamma från de sandaler som munkar använde sig av på 1400-talet och därav har de fått namnet munkskor.

 

 

Loafers

Loafers

Loafern eller även kallad slip-ons är ett mer ledigt men fortfarande stilfullt alternativ till en vanlig snörsko. Skon går lätt att identifiera på att den inte har någon snörning utan går lätt att bara dra på foten. Ursprunget till skon kan man finna i Norge där den från början var en informell arbetssko men med tiden har skon utvecklats till att bli mycket mer moderiktig. Stilmässigt passar loafern ypperligt till ett par jeans och en udda kavaj eller mer formella alternativ under sommarhalvåret. Loafern går att finna i flera olika utföranden, där bland tasselloafern och pennyloafern. Utmärkande för tasselloafern är dess karaktäristiska tofsar som sitter på dess ovansida. Pennyloafern är istället dekorerad med ett band med en öppning i mitten över dess ovansida där man under 1950-talet började stoppa in mynt som lagom räckte till ett telefonsamtal. Mynten sken genom bandets öppning och därav fick skon namnet pennyloafer.

 

 

Kängor

Kängor

Kängan är en högskaftad sko som kan komma i många olika utföranden och material med eller utan snörning. Kängan som sko har funnits i flera tusen år och har alltid haft samma syfte, att skydda fot och ankel från väta och sår. Den kan vara allt från en enkel vandrarkänga till en vackert broguemönstrad finsko som går utmärkt att matcha med ett par flanellbyxor. En annan variant av kängor är ökenkängan som har sitt ursprung i Kairos basarer under det tidiga 1900-talet. Utmärkande för ökenkängan är att den oftast är gjord i mocka och har en väldigt kort snörning, ofta har den också en gummisula. Denna modell passar utmärkt till en mindre formell klädsel.

Andra modeller av kängor kan vara chelsea boots, chukka boots eller jodhpur kängor. Utmärkande för chelsea booten är att den är en drag-på-känga med resår i sidorna. Ett typiskt exempel på detta är R.M. Williams klassiska kängor. Chukka booten är en ankelhög avslappnad känga som ofta inte har mycket mer än två till tre par hål för snörning. Ett typiskt exempel på denna skomodell är Clarks ökenkänga. Jodhpurkängan är en ankelhög känga från början avsedd som rid känga. Denna känga stängs genom ett spänne och en rem som slås runt ankeln till skillnad från många andra kängor som stängs med en snörning.

 

Sandaler

Sandaler

Sandalen är ett informellt och väldigt omtvistat skodon. Får eller får den inte användas i stadsmiljö? Vi låter svaret på denna fråga vara osagt. Utmärkande för sandalen är att den består av mer tomrum än sko som utgörs av mer remmar än hela bitar av läder eller tyg. Den är ett väldigt luftigt alternativ som passar utmärkt till de varma årstiderna och så har det varit sedan urminnes tider då det äldsta exemplaret av ett par sandaler man har funnit är över 10.000 år gamla.

 

 

Seglarskor

Seglarskor

Seglarskon är en avslappnad klassiker när det kommer till marint sommarmode. Den kan förekomma i både läder och canvas och har alltid en liten snörning. Dess sula är ofta i vitt räfflat gummi som ska öka greppet på ett båtdäck utan att ge fula märken. Den moderna seglarskon har sitt ursprung från amerikanen Paul Sperry som observerade hur hans hund obesvärat rörde sig över is. Efter att studerat hundens trampdynor och insett att den hade små räfflor under tassarna började han experimentera med det samma på sina skor och resultatet blev slutligen den moderna seglarskon.

 

 

Sneakers

Sneakers

Sneakers är ett av de mest informella skoalternativ man kan välja. I grund och botten är sneakern en gymnastiksko som har fått ett stort genomslag hos allmänheten tack vare sin höga komfort och ofta relativ låga pris. Namnet sneaker kommer från att de var så tysta när man gick i dem, tack vare sin gummisula, att man lätt kunde smyga upp på andra. Historien om sneakern börjar under 1800-talets andra hälft när man började tillverka enkla skor med gummisulor utan varken höger- eller vänsterfot. Dagens sneakers har kommit långt därifrån och utvecklats till en högteknologisk sko som går att få i många utföranden eller rent av personligt anpassad.

 

 

 

Running sneakers

Running sneakers

Det vi i här i butiken kallar ”running sneakers” skall till att börja med inte förväxlas med riktiga löparskor. I några fall kan skorna komma från ett varumärke som faktiskt tillverkar skor för löpning, men i de flesta fall är våra skor här på websidan modeskor som gjorts för att efterlikna riktiga löparskor. Running Sneakers har nått omåttlig popularitet, och är en mycket ledig sko som kan bäras med många olika typer av plagg och stilar, alltifrån sweatpants, till jeans och chinos. Många föredrar även att matcha dem med en ledig kostym..

Vi vill dock höja ett eftertankens finger, då du tjänar på att tänka en extra gång innan du bär sneakers i formella sammanhang. Skandinavien är i många fall förlåtande när det kommer till att bära sneakers till formella kläder. Internationellt kan det bli ett ödesdigert stilmässigt misstag att bära sneakers i fel sammanhang. Gör alltid hemläxan först. Om du är osäker på om sneakers är ok i en situation, är de troligtvis inte det.

 

 

Espadriller

Espadriller

Espadrillen är en skomodell som har sitt ursprung i spanska Katalonien redan på 1300-talet. Modellen bars ursprungligen av bönder och fiskare men numera används de som avslappnade sommarskor av den modemedvetna. Dessa enkla skor har ofta en sula av halm eller trä och en ovansida i tyg. Ursprungligen tillverkades sulan av den spanska gräsarten esparto och därav namnet espadriller.

 

 

Tofflor

Tofflor

Tofflan eller av de finare skotillverkarna kallad slipper är idag kanske inte den vanligaste synen. Men är ett väldigt praktiskt alternativ att ta till om man bor i ett kallt och dragigt hus eller bara vill gå ner i sin vinkällare utan att smutsa ner strumporna. Tofflor finns i många olika utföranden från läder och sammet till enklare modeller med pälsfoder. Den som vill vara riktigt fin i sitt hem kan till och med skaffa sig ett par tofflor med lädersula och klack. Varför inte rent av brodera sina initialer på dem?

 

 

Konstruktion & detaljer

 

Öppen snörning

Öppen snörning

En öppen snörning eller även kallad utanpåliggande snörning innebär att skons sidodelar som snörningen sitter i är sydda över ovansidan på skons framdel. Denna modell av snörning underlättar när man ska ta av och på skon samt att den ger foten lite mer utrymme.

 

Sluten snörning

Sluten snörning

En sluten snörning innebär att den del av ovanlädret där snörningen sitter på skon är fastsydd på undersidan av skons främre del alltså är denna del dold under övriga delar. Denna sortens snörning gör att skon sitter tätt kring vristen.

 

 Läst

Läst

Lästen är i grund och botten det som skon är byggd på. Den är förenklat en avbild gjord i plast, trä eller metall av den mänskliga foten som skotillverkaren bygger upp sin sko kring. Alla tillverkare har sina egna läster som följer olika genomsnittsmått och estetiska krav. Ett kvalitetsmått för skor är hur länge en sko har fått sitta på sin läst och formas efter den. Ju längre den har suttit desto bekvämare och elegantare form kommer den att få.

 

Randsöm

Randsydd

Randsömmen anses ofta som det förnämsta sättet att sy samman en sko på och kan ofta ses som en kvalitetsstämpel på ett par skor. Fördelarna med en randsydd sko är att den får en relativt hög vattentålighet och komfort. En annan stor fördel med randsömmen är att skons sula är lättare att byta i och med att den är fastsydd i den övriga skon med en separat söm. Den randsydda skon kan också gå under namnet Goodyear welted. Vilket innebär att den har tillverkats med hjälp av den typ av maskin som Charles Goodyear JR tog fram under 1800-talets slut för att mer storskaligt kunna tillverka randsydda skor.

 

Det som utmärker randsömmen är att skons ovanläder och foder sys samman med bindsulan och bildar det hålrum där du kommer stoppa foten. Runt om detta sys på utsidan en tunn läderremsa, själva randen i randsömmen, i samma söm. Sedan viker man i ett andra steg ut läderranden så att man kan sy fast den i skons sula. Mellan sulan och bindsulan bildas ett hålrum som fylls med kork. Bindsulan är den inre sulan i skon som man syr fast ovanlädret i, det vill säga skons ovansida med skons botten. Ovanpå bindsulan lägger man sedan den sula som man ser i skon. 

Cordovan

Cordovan

Läderkvalitén cordovan anses i skomakarsamanhang ofta som det allra mest förnämsta materialet som man kan tillverka ett par skor av. Cordovanen har en lång livslängd och är väldigt lätt att vårda, tack vare dess naturliga fetthalt, som också gör materialet mycket mjukt och flexibelt. Man brukar säga att ju äldre ett par cordovanskor blir desto vackrare blir de. Lädret tas enbart från hästens bakdel, vilket leder till att man får ut endast en begränsad mängd läder som ofta enbart räcker till att tillverka ett par skor. Ofta förknippas cordovan med det amerikanska garveriet Horween som i många sammanhang ses som den absolut bästa tillverkaren av cordovanläder tillgänglig.

Läder

Läder

Läder är en garvad djurhud som har fått olika egenskaper beroende på vilken sorts garvningsmetod som har använts.

 

Mocka

Mocka

Mocka är ett skinn som har ruggats på köttsidan, det vill säga den sida av skinnet som har suttit närmast djurets kropp. Denna behandling ger skinnet en sammetsliknande känsla.

 

Nubuck

Nubuck

Nubuck är ett mockalikande material som i motsatts till mockan har slipats på skinnets narvsida det vill säga skinnets utsida. Detta ger skinnet en matt och len yta.

 

Gummisula

Gummisula

Gummisulan är ett lite grövre och mer höst- och vinteranpassat alternativ jämfört med lädersulan och passar därför mycket bättre att använda i ruggigare väder.

Lädersula

Lädersula

Lädersulan är ett mjukt och skönt alternativ med en bra andningsförmåga som passar ypperligt att använda i torrare väder. Om du tänker använda dina skor i regn och dåligt väder rekommenderas att du lägger på en slitsula av gummi för att skona skon så mycket som möjligt.

 

Skoblock

Skoblock

Skoblocken hjälper till att hålla skons form och suga upp fukt utan att skon spricker i gångvecken. Helst av allt ska skoblocken vara av cederträ som har antibakteriella egenskaper och tar död på de bakterier som bildas av din fotsvett. Samtidigt så utsöndrar cederträet en behaglig doft.

 

Till toppen 

Vill du fortsätta där du var?
Nej, jag vill börja om
Ja, jag vill fortsätta

Kundrådgivning

Tillbaka

Kontakta oss

Telefon 

033-55 55 270
Vardagar kl 08.00-17.00. 

Chatt

Måndag-Fredag 08-17
Söndagar 18-22

Mail

info@careofcarl.se
Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.

Övriga kontaktvägar

Vill du komma i kontakt med en specifik avdelning hittar du kontaktuppgifter här.


Vanliga frågor

Svar på våra vanligaste frågor hittar du här.

4.75/5 11660 Recensioner

allt perfekt

Johannes P

2024-03-04

Köpare

2024-02-22

Supersnabbt och smidigt!!

Roger A

2024-03-04

Köpare

2024-02-22

Enkelt och smidigt👌

Rolf S

2024-02-26

Köpare

2024-02-14

Snabb leverans och bra utbud

Olle K

2024-02-26

Köpare

2024-02-13

Bra kvalitet. Snabb leverans.

Sten Ä

2024-02-26

Köpare

2024-02-15

CoC här min absoluta favoritmarknadsplats för kläder. Precis allt fungerar verkligen jättebra, från ett fantastiskt urval av produkter, detaljerade bilder och beskrivningar av plaggen på hemsidan, till snabb leverans, till smidiga returer. Hela apparaten är ett föredömme för alla andra online-butiker. Bäst i klassen!

David A

2024-02-26

Köpare

2024-02-14

Excellent service! My order went through seamlessly; I got exactly what I wanted in rapid time, well packed, and all at a very reasonable price. I will most definitely use Care of Carl again! Thank you!

Jonathan G

2024-02-21

Köpare

2024-02-09

Snabb, effektiv och vänlig service!

Tomasz J

2024-02-19

Köpare

2024-02-07

Bra service

Lucas S

2024-02-17

Köpare

2024-02-03

Snabb och smidig leverans 🤩

Tina M

2024-02-14

Köpare

2024-02-03

Premiumprodukter med snabba leveranser. Har normalt "alla" storlekar i lager.

Peder B

2024-02-14

Köpare

2024-02-03

Alltid bra service och riktigt snabba leveranser 

Fredrik J

2024-02-12

Köpare

2024-02-01

Snabb leverans och bra kvalitet, skulle rekommendera starkt

Ludwig R

2024-02-12

Köpare

2024-01-30

Snabb och bra leverans!

Peter A

2024-02-12

Köpare

2024-02-01

Topp......

Aleksandar P

2024-02-12

Köpare

2024-02-01

Bra leverans och även smidig retur. 

Gustav Ö

2024-02-12

Köpare

2024-02-01

Snabb och bra service och kundservice

John B

2024-02-08

Köpare

2024-01-30

Jag vart osäker på storleken och såg de fanns live support. Ställde frågan fick svar efter nån sekund och sen löste sig det problemet, riktigt bra sida, kundsupport och beställningen kom i lyxigt inpackning och snabbt. Kan va bästa sidan jag beställt på hittils online. Allt osar kvalitet !

Jesper P

2024-02-05

Köpare

2024-01-24

Supernöjd med både jeansen och skorna. Storlekarna är "riktiga" och passar superbra. Sedan är CoC's returpolicy superbra och jag är riktigt nöjd med deras service. 

Alexander P

2024-02-05

Köpare

2024-01-26

Alltid bra bilder och storleksråd. Lätt att beställa, och snabb leverans.

Anders K

2024-02-05

Köpare

2024-01-26

Alltid suverän service och utbud.

Oscar H

2024-02-05

Köpare

2024-01-25

Snabb och personlig service!!

Mark V

2024-02-05

Köpare

2024-01-25

Thanks for the quick delivery and great support. I will definitely order again. I am usually not write a feedback for any store but I am writing here cause of your good service. Regards, Ali  

Ali A

2024-02-05

Köpare

2024-01-23

Snabb leverans och mycket bra kundservice. 

Joni R

2024-02-05

Köpare

2024-01-24

Bra hemsida med snabb service 

Patrik B

2024-02-04

Köpare

2024-01-23

Mycket nöjd med både servicen och produkten

Bayad S

2024-02-02

Köpare

2024-01-21

Jag är helnöjd!

Bo P

2024-02-01

Köpare

2024-01-22

Snabb service och härlig pyams!

Susanne I

2024-02-01

Köpare

2024-01-23

Väldigt snabba i hantering.

Per S

2024-02-01

Köpare

2024-01-22

Alltid bra kläder och snabbt levererat. 

Per N

2024-01-31

Köpare

2024-01-21

Välkommen!
Vill du fortsätta med leveransland Sverige?
På CareofCarl.se levererar vi endast inom Sverige.
Välj annars annat leveransland:
Spara mitt val
Fortsätt till Sverige »