
Patagonia – ”Vår affärsplan är att rädda vår planet”

Text: Camilla Åsedal
Foto: Patagonia & Matteo Biachessi
Muir, Thoreau, Emerson, Gaston Rébuffat, Riccardo Cassin and Hermann Buhl är namn som alltid inspirerat Patagonias grundare. Den gemensamma nämnaren kretsar kring deras engagemang för naturen – vare sig det rör sig om skydd av den, filosofin eller genom fysiska äventyr och bedrifter i bergsmiljöer.
Allt började med att Chouinard smidde sina egna pitonger i en liten verkstad i föräldrarnas trädgård i Burbank. Tillsammans med partnern Tom Frost utvecklade han sedermera bergsklättringsutrustning och blev under 70-talet branschledande i USA. 1970 revolutionerade de branschen genom att ersätta pitongerna med aluminiumkilar som skonar bergsväggen – något man kan kalla ett första steg mot klättring som värnar om naturen.

”I never wanted to be a businessman. I started as a craftsman, making climbing gear for my friends and myself, then got into apparel”
Så småningom utvecklas verksamheten från klättringsutrustning till att producera kläder. År 1972 säljer de rugbytröjor från England, polyuretanregnjackor, handstickade vantar och mössor av kokt ull från Österrike.
Bergsklättringskläder i innovativa material

Patagonias plagg är inspirerade av och anpassade för de platser som varumärket strävar efter att skydda – bergen, skogen, havet och hela jordklotet. De lägger stor vikt vid detaljerna för att varje bärare ska kunna uppleva den överlägsna kvaliteten, både nu och i många år framöver. Genom innovativa bergsklättringskläder har Patagonia förespråkat användningen av material som polypropylen och fleece, vilka ger den viktiga lager-på-lager-effekten som skyddar mot väder och vind. År 1985 introducerade de Capilene® polyester och Synchilla®, ett mjukt, dubbelstickat tyg som inte noppar.
Inspireras av Patagonias ikoner
”We’re in business to save our home planet”
2023 skriver Yvon Chouinard ett offentligt brev som förändrar Patagonia i grunden och förhoppningsvis inspirerar andra företag att följa efter. Han deklarerade att "jorden är nu vår enda aktieägare" och förklarade att Patagonia från och med nu skulle ge sina vinster till planeten. De har bland annat donerat över 200 miljoner USD till miljöorganisationer och -initiativ genom 1% For The Planet och till deras ägarstiftelse Holdfast Collective.Patagonias VD, Ryan Gellert, påminner om att trots jordens enorma resurser är de inte oändliga:
– If we don’t clean up our mess, we’ll be history. We must use all the tools at our disposal to secure a safer, more just future.
Satsar på reparation

Foto: Drew Smith
Patagonia stärker sitt ansvar genom att uppmuntra sina kunder att reparera och återanvända sina befintliga produkter istället för att köpa nya. De förespråkar att laga, dela med sig av och återvinna sin utrustning som främjar en kultur av ansvarsfull konsumtion. Genom att göra reparationer mer tillgängliga hjälper Patagonia sina kunder att förlänga livslängden på sina produkter, vilket i sin tur minskar den miljöpåverkan som är förknippad med att producera nya varor.Läs mer här om du är i behov av en reparation av Patagonia-plagg köpta hos Care of Carl.
Vill du fortsätta där du var?
Kundrådgivning
Chatt

Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.
Personlig Stilrådgivning
Vi erbjuder i dagsläget personlig stilrådgivning både via digitala och fysiska kundmöten i anslutning till vårt huvudkontor i Borås.
Om du är intresserad och vill boka en tid med vår personal shopper, skicka ett mail till [email protected] där du också specificerar om du önskar ett digitalt eller fysiskt möte. Vi återkommer med fler detaljer och förslag på tider.
Våra stilrådgivare ser fram emot att ta sig an uppgiften att hjälpa dig uppdatera din garderob och investera i kvalitetsplagg som håller över tid!