
Chinos och vad man ska tänka på när man köper dem
Text: Jon Carrington
Foto: Charlotte Håkansson
INNEHÅLL
Vad är chinos?Chinons ursprung
Khakis eller chinos?
Ett av garderobens mest mångsidiga plagg
Vad ska man tänka på när man köper chinos?
Vad är chinos?
Chinos en modell av byxa som oftast tillverkas i ett grövre bomullstyg och har snedställda fickor fram, samt passpoalfickor bak. De knäpps med en dragkedjegylf och har bälteshällor för att lätt hållas uppe med ett skärp. Vanligast är att byxorna är khakifärgade, men de är inte heller ovanliga i blått, brunt eller grönt.
CHINONS URSPRUNG
Likt många andra ikoniska plagg så har chinosen eller ”khakis” sitt ursprung i det militära, där funktionella plagg hittat sin väg ut till det civila via före detta tjänstgörande soldater. Vi börjar med att gå tillbaka till vad som kan sägas vara chinosens första riktiga ursprung.Röda uniformer blir till khakis
För att hitta ursprunget till dagens chinos behöver vi blicka tillbaka mer än 150 år, till det brittiska imperiet och dess ockupation av Indien. På den tiden bar samtliga tjänstgörande trupper den brittiska armens standarduniform, en starkt röd uniform tillverkad i ett tjockt och slitstark ulltyg. Knappast det mest användbara och diskreta val för det heta klimatet i Indien och dess ofta torra och brun-beiga natur, något som gjorde trupperna till en naturlig måltavla. 1846 så fick befälhavaren för Corps of Guides, Sir Harry Lumsden, nog och valde att byta ut sina truppers röda uniformer mot tunna bomullsbyxor färgade med färgen från den lokala mazariplantan, för att ge dem en mjuk, jordig ton. Färgen gavs namnet khaki, efter Hinduns namn på damm och de lätta och kamouflagefärgade byxorna var en omedelbar succé som två år efter att de tagits fram bars av samtliga trupper i det dåvarande brittiska Indien.Chinos – kinesiska byxor
Hoppar vi 50 år framåt i tiden till 1898 och det Spansk-Amerikanska kriget och den amerikanska ockupationen av Filipinerna, så finner vi början till de riktigt stora framgångar som chinosen ska röna som en av garderobens tungviktare. När de amerikanska trupperna behövde nya byxor fann man det för dyrt och tidskrävande att köpa in dem från hemlandet och valde därför istället att importera nya från China. Byxorna var enkla och avsmalnande, utan några frontveck eller andra komplicerade detaljer, för att spara in kostnader, något som resulterade en lättburen och enkel modell i bomullstwill.I den forna Spanska kolonin, Filippinerna, började man kalla byxorna för pantalones chinos, det vill säga kinesiska byxor och inom ett par år tog de amerikanska trupperna med sig dessa ”kinesiska byxor” till hemlandet där de kom att bli en del av den amerikanska armens standarduniform.

Hemvändande soldat möter upp sin familj efter avslutad tjänstgöring vid Stilla Havs-fronten, bärandes de ikoniska chinosen.
Samma typ av byxor kom senare att bäras av de amerikanska trupperna som var stationerade vid Stilla Havs-fronten under andra världskriget. Efter kriget kom de hemvändande soldaterna att ta med sig dessa enkla och bekväma byxor ut i det civila livet.
Många av trupperna var unga män som fått avbryta sina studier för kriget och nu återvände de till campus med chinosen i sin privata garderob, vilket snart gjorde dem till en essentiell del av preppyns uniform och vad vi idag förknippar med Ivy League och en stil inspirerad av den amerikanska östkusten.
En amerikansk ikon
Även om chinosen för många av oss förknippas med en casual, preppy look och studenten på campus, så kom den även tidigt att populariseras av Hollywood och sin tids stjärnor. Ikoner som Alain Delon, Steve McQueen och James Dean tog till sig byxan som en favorit i sina personliga garderober liksom på den vita duken och snart blev den en symbol för en avslappnad och cool amerikansk stil.

2. James Dean poserar för ett foto under inspelningen av filmen ”East of Eden”. Chinosen som han bär liknar på många sätt den tillbakagång till mer vida och dressade modeller med front- och pressveck som vi ser idag.
Samtidigt som den yngre generationen inspirerades av sin tids kändisar som Dean och McQueen och bar chinosen i en mer rebellisk anda eller influerades av en mer akademisk stil, hämtad från campus, så tog också den äldre generationen till sig chinosen. Tillsammans med en blå blazer kom chinosen att bli en minst lika självklar del av klädseln på country clubs och till kontoret så som en stickad tröja vid college.
Chinosens fall och återuppståndelse
Under andra halvan av 1900-talet upplevde chinosen en av sina storhetstider som kom att ledas i bräschen av amerikanska jättar som Brooks Brothers, Gap och Dockers. 1992 valde man på Dockers att i en storskalig marknadsföringskampanj skicka ut en stilguide till 25 000 amerikanska personalchefer, fylld av ”do’s and don’ts” som promotade de khakifärgade chinosen. Snart kunde man se dåligt sittande chinos på vart och vartannat kontor, som en del av den inofficiella uniformen för den amerikanska företagsvärlden. Något som till en början ledde till helt fantastiska försäljningssiffror för tidigare nämnda bolag.Dock så började oundvikligen snart den coola bilden av chinosen, som byggs upp av ungdomliga rebeller och klassiska stilikoner under 1950- och 60-talet, att snabbt luckras upp och modevärldens trendsättare började tappa intresset, vilket kom att leda till att chinosen började leva i en tynande tillvaro.
Chinosen hade förlorat sin air av att vara ett coolt plagg för den äventyrlige och vågande mannen till att ha blivit något som ”excelgubben” anammat i sin garderob. Helt enkelt ett plagg som inte längre var så åtråvärt för den stilmedvetne. Men i början av 2000-talet blåste åter förändringens vindar och designers som Michael Bastian (bl.a. före detta modedirektör på Bergdorf Goodman) såg plaggets faktiska potential som ett av garderobens mest mångsidiga plagg och återlanserade det i uppdaterade tappningar i ett nyare och mer modernt snitt. En satsning som helt gick i linje med efterfrågan och som lett till att chinosen idag har fått en starkare roll i den manliga garderoben än någonsin.
Chinosens framtid?
Att spå i framtiden är alltid någon av en gissning men historiskt sett så går allt i cykler. Oavsett om det är bostadspriser, börsbubblor eller trender i modevärlden. Samma sak kan vi se med chinosen. Idag kan man redan se tydliga tendenser till att chinosen sakta håller på att gå åt en vidare passform och att detaljer så som front- och pressveck börjar komma åter (exakt samma detaljer som tidigare förknippades med en omodern och gubbig byxa).Oavsett om det kommer att bli lika stort igen eller ej vågar vi ännu inte uttala oss om, men om vi ska titta på historien så finns det alla möjligheter.
KHAKIS ELLER CHINOS – ÄR DET NÅGON SKILLNAD?
Är det egentligen någon skillnad på ett par chinos och khakis? Namnen används ofta som synonymer och ibland rent av tillsammans där byxor säljs som ”khaki chinos”, vilket i sig rent av ibland kan vara korrekt då man med ordet khaki ofta syftar på själva byxans färg och med chinos på byxan i sig, men det finns även de som hävdar att det historiskt har funnits en distinkt skillnad. Så hur kan man då skilja på dem? Nedan skulle kunna vara ett sätt att göra det på. Även om det troligen inte alltid är tillämpbart i praktiken, då många tillverkare använder benämningarna om vartannat och att vi är väl medvetna om att ni läsare säker har många egna tolkningar av hur detta går att se på.Khakis
Khakis är tillverkade i ett tjockare tyg än chinos, är oftast raka med frontveck och kan ha ett slag vid byxans slut.Chinos
Chinos är tillverkade i ett lättare tyg än khakis, är lite mer dressade, har en mer avsmalnande passform och oftast en slät framsida utan några front- eller pressveck.Oavsett om man syftar på ett par khakis eller chinos så har de båda modellerna gemensamt att de oftast är tillverkade av bomullstwill och färgade i en beigeaktig färgton som oftast går under just namnet khaki (även om andra materialmixar och färger är vanligt förekommande).
Vanligt förekommande detaljer på chinos och khakis:
1. Snedställda fickor: Istället för de j formade fickor som du finner på ett par jeans. Detta gör att chinosen får en lite mer dressad look och att de går utmärkt att bära med en kavaj.2. Zip-gylf: Oftast har chinos en dragkedja i gylfen istället för knappar.

3. Bälteshällor: Chinos bärs om det behövs upp med ett bälte istället för hängslen.
4. Khaki: Som ett resultat av plaggets militära ursprung är den diskreta färgen khaki ofta synonym med chinos. Även om khaki är den mest klassiska färgen så förekommer byxorna i en mängd andra färger så som blått, grönt, grått och brunt.
5. Bomullstwill: Byxorna tillverkas traditionellt av bomullstwill, även om det förkommer mer tekniska varianter med exempelvis stretch.
ETT AV GARDEROBENS MEST MÅNGASIDIGA PLAGG
Att bära ett par chinos är något som inte är så svårt. Ett snäpp över casual och ett under formellt, gör att byxorna går att använda i de flesta situationer. Dressat till en blå blazer och ett par derbys eller casual i ett par sneakers och med en vit t-shirt ’a la Steve McQueen. Oavsett hur du behöver klä dig så finns chinosen där och funkar för tillfället du behöver dem.Bär dem dressat med en kavaj
Behöver du en dressad outfit för ett viktigt möte? Chinosen gör jobbet.

Bär dem till vardags
Behöver du en vardagsuniform till kontoret? Chinosen gör jobbet.

Bär dem på semestern
Behöver du en outfit för en ledig dag på semestern? Chinosen gör jobbet.
VAD SKA MAN TÄNKA PÅ NÄR MAN KÖPER CHINOS?
Passform
Hur vill du att dina nya byxor ska sitta? Chinos kommer i en mängd olika passformer från klassiska, raka till tight sittande. Om du är ute efter en mer klassisk look som ska bäras mest till en kavaj kan en rakare modell vara att förespråka, till skillnad från ett par lite mer avsmalnande som kan göra sig riktigt snyggt med en enkel vit bas t-shirt eller en pullover. Viktiga aspekter att ha koll på är exempelvis hur chinosen sitter runt låren och vad för fotvidd de har.Material
Som vi tidigare nämnt så definieras ett par klassiska chinos av ett de är tillverkade av ren bomullstwill, men det förekommer som sagt även andra varianter som har stretch eller är tillverkade i andra materialkombinationer. Modeller med stretch kan vara fördelaktigt om du väljer en smalare skuren byxa för att den ska kunna röra sig bättre. En grövre modell i ren bomullstwill gör sig ofta bättre i en lite rakare passform. Beroende på vad för säsong du avser att bära byxan kan det också vara värt att fundera över vilken tjocklek på tyget chinosen ska ha. Grövre passar ofta bättre under vinterhalvåret medans tunnare modeller gör sig bättre under vår och sommar.Färg
Det mest klassiska och oftast mest användbara färgvalet för ett par chinos är ett par beiga/khakifärgade, vilka kan vara ett bra alternativ att investera i som ett första par att bygga en basgarderob runt. Nästa lämpliga färg att investera i brukar vara ett blått par och därefter andra färger som passar bra i din garderob.Midjehöjd
Midjehöjden är en detalj på chinos som inte så ofta diskuteras, men som kan vara högaktuell då det finns många olika varianter på chinos som var för sig passar bättre för olika sätt att klä sig. Ett par med en lägre midja brukar oftast passa bra till en lite mer casual och minimalistiskt stil med exempelvis ett par vita sneakers och en sweatshirt. Ett par med en högre midja däremot gör sig oftast bra till en mer dressad stil till en kavaj och ett par oxfords eller till en lite mer avslappnad vintageinspirerade stil med en vit t-shirt och ett par retrosneakers så som Supergas modell 2750.Andra detaljer
En del chinos kommer med pressveck, eller frontveck, liksom slag vid benslutet. Detaljer som beroende på smak kan hissas eller dissas. Ofta brukar dessa detaljer ge byxan en mer dressad känsla och kan passa bra med en lite mer klassisk stil.Hur ser C/o Carls utbud av chinos i mer normal passform och högre midja ut?
Vårt utbud av chinos med högre midja och mer "normal" passform är tyvärr ganska skralt. I nuläget skulle jag säga att det enbart är Incotex och Dunhill som har modeller som någorlunda uppfyller de kriterierna. I fallet Incotex är deras chinos Slim Fit, men för att vara slim så är de något vidare och mer klassiska i sin passform.
Vi försöker ständigt att förbättra vårt sortiment och det är tack vare förfrågningar som dina som vi kan bli bättre. Jag kommer att ta vidare ditt önskemål till våra inköpare, så får vi hoppas på ett bättre utbud längre fram.
Även jag är inne på samma spår som Daniel, hade varit väldigt uppskattat med chinos med högre midja. Har för mig att Oscar Jacobson gjorde det till förra vår/sommar kollektionen. :)
Vill också minnas att Oscar Jacobson har gjort något liknande med frontveck som vi har haft inne i vårt sortiment. Vi tar till oss era önskemål och försöker lösa det.
Allt gott.
Gällande "kortare benlängd", tolkar jag det som att du menar chinos burna så att de ser korta ut i relation till bärarens benlängd. Jag skulle säga att det är mycket av en smaksak, och beroende på hur man bär de kortare byxorna. Generellt ger det ett mycket somrigt intryck. Med vidare byxben ger det helt klart mer av en vintagekänsla än med smalare byxben. Kortare benlängd skulle jag även säga alltid också ger ett mer casual-betonat intryck. Annars har ju trenden de senaste 5 - 7 åren varit lite för tight burna, mycket korta chinos, i de flesta sammanhang.
Jag undrar om det är möjlighet att bredda fotvidden på chinos? Jag har flera par som är smala nertill vilket jag inte gillar.
Jag vill att de ska falla över skorna om du förstår. Kan skräddare göra något åt det eller är det kört?
Tack!
Niklas
Ändringen att bredda byxbenen är i sig mycket enkel för en skräddare att göra, och ett vanligt sätt att anpassa byxor. Det som dock helt begränsar om detta är möjligt, är byxans så kallade sömsmån: det vill säga den mängd tyg som finns innanför sömmen längs byxbenet.
Hårt generaliserat är det tyvärr vanligt att byxtillverkare lämnar mycket liten sömsmån idag, då det är ett sätt att sänkta tillverkningskostnaden genom att använda mindre mängd tyg. Ibland räcker det dock att man breddar byxbenet ganska lite för att man skall uppleva skillnad till det bättre när man använder byxorna. Ta dina byxor till en skräddare ock låt denne avgöra om det finns nog med tyg för att göra ändringen.
Tack för att du påpekat ett vanligt förekommande fenomen. Detta kan bottna i många olika orsaker, även om det är lika problematiskt oavsett vad det beror på.
Vissa modeller och färger är populärare än andra, och säljer fort slut. I nuläget är det också svårare än vanligt att komplettera med varor från leverantörer, då större delen av världen anpassat sig efter rådande situation vilket påverkar produktions och leveranskapacitiet.
Ibland handlar det om en så kallad "säsongsvara", som endast tillverkas en säsong, utifrån hur många plagg som beställts då inköpet gjordes.
Vidare säljer vissa storlekar slut ganska omgående, då de är vanliga bland många användare. Sorlek 48, 50, 31"/32" och 32"/32 försvinner fort, samt de flesta byxor i längd 30".
Förstår din frustration, och jag upplever samma sak själv många gånger. Bra att du påpekar. Vi försöker ta lärdom av vad som säljer fort, och anpassa våra inköp kommande säsonger. Tveka dock inte att ringa vår kundtjänst om det är specifika saker du söker. Ibland kan de ge hjälp och besked som inte kanske kan fås direkt genom webshopen. Stort tack för ditt engagemang! Vi hörs.
Mikael,
Stilrådgivare, kreativ skribent
Ciao Kaj Vareman, Båstad
Vill du fortsätta där du var?
Kundrådgivning
Chatt

Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.
Personlig Stilrådgivning
Vi erbjuder i dagsläget personlig stilrådgivning både via digitala och fysiska kundmöten i anslutning till vårt huvudkontor i Borås.
Om du är intresserad och vill boka en tid med vår personal shopper, skicka ett mail till [email protected] där du också specificerar om du önskar ett digitalt eller fysiskt möte. Vi återkommer med fler detaljer och förslag på tider.
Våra stilrådgivare ser fram emot att ta sig an uppgiften att hjälpa dig uppdatera din garderob och investera i kvalitetsplagg som håller över tid!