
Paraplyet som stilmarkör
Om man som jag både är stilintresserad och uppvuxen på västkusten så är det naturligt att jag upptäckt paraplyet. Dels för att man tvingas att ha något som skyddar mot det regn som ofta är ständigt överhängande men också för att detta praktiska attribut signalerar något rent stilmässigt.
Text: Olof Nithenius
Foto: Evelina Svantesson & Fox Umbrellas
Få produkter känns så brittiska som just paraplyet gör vilket kanske är naturligt då det på många sätt så som vi faktiskt nyttjar det idag har utvecklats just i England. Om ni tänker er en stereotypbild av en klassisk gentleman så ses denne gärna med ett ruskigt väl ihoprullat svart eller mörkblått paraply med ett handtag i ädelträ.
I England har det kommit att bli en del av den civila klädseln för gardessoldaterna ihop med en diskret kostym, välputsade svarta oxfordskor och plommonstop. En sorts konservativ gentlemannautstyrsel kort och gott.
I England har det kommit att bli en del av den civila klädseln för gardessoldaterna ihop med en diskret kostym, välputsade svarta oxfordskor och plommonstop. En sorts konservativ gentlemannautstyrsel kort och gott.
Länken till England kom egentligen i modern tid, om man får kalla 1700-talet det? Paraplyet som produkt har funnits i olika former mycket tidigare, främst i Kina och mellanöstern. Det utvecklades dock till det format och med i stort sett samma funktion som vi ser idag någon gång under 1700-talet.
En person som många tillskriver uppkomsten av vårt moderna paraply är britten Jonas Hanway som runt år 1750 sägs ha utvecklat det. Detta stämmer egentligen inte eftersom det finns bevis att bara i England så syntes och omnämndes det i både böcker och tidningar 1709 och 1712. Vad man kan vara överens om är dock att Mr Hanway var en så pass trogen och regelbunden bärare att han förknippas nära med paraplyet och varit bidragande till dess spridning.

En sak skall man ha helt klar för sig att det var en kontroversiell produkt när den började användas under andra halvan av 1700-talet. Droskförarna var sura för att de riskerade att få mindre att göra när folk inte behövde åka vagn för att skydda sig mot regnet och de bättre bemedlade var oroliga att folk skulle uppfatta det som att de inte hade råd med egen kusk eller vagn om de bar ett paraply.
Över tiden växte denna skepsis naturligtvis bort. Istället var nästa hake kvaliteten, storleken och framförallt vikten. Under början av 1800-talet var paraplyerna rätt tunga och otympliga.
År 1848 var ett viktigt år i paraplyets historia. Det var då britten Samuel Fox uppfann den fina och hopfällbara stålram som spänns ut när paraplyet fälls upp. Detta förenklade hanteringen, gjorde att det blev mindre och lättare att rulla ihop samt inte vägde lika mycket. På sikt ledde detta till Paragon som varumärke, vilket finns än idag för denna konstruktion.
Många tror att denna utvecklingspionjär ligger bakom det anrika paraplymärket Fox Ltd, så är inte fallet. Som av en slump startades detta märke 1868 av en annan Fox nämligen Thomas då denna öppnade en paraplybutik i centrala London. Det är dock under familjen Dixons styre som detta företag vuxit och blomstrat. Under båda krigen gick de delvis över till att tillverka åt armén. Bland annat gjorde de fallskärmar. I och med detta så fick de upp ögonen för användning av dessas nylon när man gjorde paraplyer istället för silke som var det vanligaste materialet då. Fox blev alltså första tillverkare att börja använda nylon, precis så som våra paraplyer ser ut idag.

Ett urval av alla de olika sorters handtag som Fox Umbrellas erbjuder

Ett urval av alla de olika sorters handtag som Fox Umbrellas erbjuder
På 80-talet flyttade Fox sin tillverkning från London till Sutton i Surrey där de verkar än idag, men nu under ett vakande öga av familjen Garrett.
Fox är dock inte det enda märket och tillverkaren av högkvalitativa paraplyer i England idag. Brigg umbrellas som är en del av Swaine, Adeney & Brigg liksom James Smith & Son är anrika och välrenommerade tillverkare med en lång historia. Moderna men intressanta aktörer är Lockwood umbrellas och London Undercover som på ett fördömligt sätt bidragit till att göra paraplyet ”hippt” igen och lockat en ny skara yngre kunder att börja bära denna trevliga accessoar.
Annars är det Italien som bör lyftas fram när man pratar kvalitetsparaplyer. De har ett antal riktigt vassa tillverkare så som Francesco Maglia i Milano och Mario Talarico i Neapel. Precis som med italienskt mode och skrädderi så har dessa paraplyer mer handgjorda moment, lite dyrare material och flärdfulla detaljer. Kort och gott mer sprezzatura och elegans om man så önskar. Kvaliteten är dock den samma.
Vad man väljer är en smaksak. Tänk som med kläder, vad gillar jag och vad harmoniserar med min stil?
Sen skall man så klart inte glömma det mest elementära vid valet av ett paraply, det skall så klart skydda mot regn och helst hålla för även de värsta av höststormar. Hur det sen ser ut får för en gång skull vara subsidiärt.
Frågar ni mig skall ett paraply kanske inte sticka ut allt för mycket. Det skall bara finnas där, diskret i handen, och med en stabil och gedigen känsla. För ett kvalitetsparaply känner man direkt om det är när det hålls i handen, det råder det inga tvivel om.
Taggar:
Vad tyckte du om den här artikeln?
Inga kommentarer
Vill du fortsätta där du var?
Kundrådgivning
Chatt
Måndag-Fredag 08-17

Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.
Personlig Stilrådgivning
Vi erbjuder i dagsläget personlig stilrådgivning både via digitala och fysiska kundmöten i anslutning till vårt huvudkontor i Borås.
Om du är intresserad och vill boka en tid med vår personal shopper, skicka ett mail till [email protected] där du också specificerar om du önskar ett digitalt eller fysiskt möte. Vi återkommer med fler detaljer och förslag på tider.
Våra stilrådgivare ser fram emot att ta sig an uppgiften att hjälpa dig uppdatera din garderob och investera i kvalitetsplagg som håller över tid!
Logga in
Choose your delivery country