Det är sannolikt få män som älskar att stryka skjortor. Marknaden drar stor nytta av detta och säljer ofta och gärna skjortor som ”strykfria”. Det krävs dock att man vet hur man drar nytta av denna egenskap för att det ska fungera.
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Lind
Publicerad
2019-01-08
Det finns många infallsvinklar att börja denna berättelse genom. En egen erfarenhet är att de skjortor som marknadsförs som ”strykfria”, sällan är de som bäst passar in på denna beskrivning. I grund och botten handlar det om att köpa en skjorta som är uppsydd i en bra tygkvalitet. Det brukar ofta gå hand i hand att ett bomullstyg av högre kvalitet, är vävt av garn som har längre fibrer samt högre trådtäthet. Detta är faktorer som borgar för goda egenskaper gällande tyget, och därav om plagget skrynklar eller ej. En välsydd skjorta av mycket god tygkvalitet är således ofta långt mer strykfri än de som ligger i en billigare prisklass som ofta säljs i stora mängder i många butiker, där skjortan är försedd med stora tydliga dekaler som säger ”strykfri”.
En annan metod som skjorttillverkare kan använda för att öka tygers strykfria egenskaper är så kallad ”finishering”. Detta innebär att det vävda tyget ytbehandlas med olika ämnen under ofta hemliga processer, för att uppnå egenskaper som gör att tyget är mindre benäget att skrynkla.
Nu känner och tänker säkert oerhört många av er på hur ni ändå har strukit er halvt fördärvade för att släta ut skjortor av de flesta varianter som beskrivits ovan. Således har vi kommit till textens höjdpunkt och kunskapen som kommer att bespara dig många timmar vid strykbrädan.
Så tvättar du din skjorta
De skrynklor du kämpar med vid strykning uppkommer när skjortan tvättas i vatten. Kemtvätt är det bästa sättet att snabbt och effektivt ta död på även den bästa skjortas tyg, lyster och inte minst pärlemorknappar.
För att gå in specifikt är det centrifugeringen som pressar ihop skjortan till ett halvtorrt, skrynkligt knyte som kan föra tankarna till ett dragspel. Om du därefter också torkar skjortan i detta tillstånd, lite halvhjärtat utslätad när du med glad min tar hand om tvätten, har du bortom allt tvivel skapat dig en god stunds strykningsjobb för att återfå din skjorta i presentabelt skick.
En god strategi är att samla ihop en tvätt med exempelvis alla dina ljusblå skjortor, och endast tvätta dessa tillsammans. Välj önskat tvättprogram, och minimera centrifugeringscykeln i tvättprogrammet, för att den största mängden vatten ska avlägsnas från plagget.
Släta ut skjortan innan torkning
När tvättprogrammet är klart tar du omsorgsfullt ut din ganska blöta, och därmed förhållandevis tunga skjorta ur maskinen. Sträck därefter ut alla sömmar, manschetter och kragen för hand. Om din skjorta är försedd med en så kallad knappstolpe, det vill säga dubbla, vikta och sydda lager med tyg lodrätt längs knapphålen på skjortans bröst, ska denna sträckas omsorgsfullt i vått tillstånd. Personligen brukar jag vika upp skjortkragen och låta den torka stående, vilket gör att skjortan delvis torkar fortare, samt att vecket där kragen viks ned får en något snyggare form om den torkat i utslätat tillstånd istället för vikt. Vikten av vattnet i plagget är rent av en del i den ”utslätande” processen.
När du slätat ut din skjorta hjälpligt på detta sätt hänger du den sedan för att torka på en galge som är väl anpassad till bredden mellan axelsömmarna på din skjorta. Bra att tänka på här är att använda galgar av obehandlat trä, då värmen i exempelvis ett torkskåp kan orsaka att den våta skjortan löser upp färg och ytbehandling på galgen, vilket sen kan lämna onödiga fläckar. När din skjorta torkat på detta sätt krävs ett minimalt mått av strykning, ibland ingen, för att få skjortan i bärbart skick. Själv föredrar jag rent av den lätt vågiga struktur en ostruken skjorta får, om den torkats på detta sätt.