I mitten på 00-talet efter avslutad utbildning förvärvade Johannes Lindgren en möbelsnickeriverkstad och flyttade från storstaden till den lilla byn Mörbylånga på Öland. Där får han med hjälp av händerna utlopp för sin passion till skapande och uttryck, samtidigt som den unika naturen väntar utanför dörren.
Foto: Love Ljungström & Petter Löfstedt
Text: Rasmus Motten
Publicerad
2018-07-03
Berätta om ditt arbete som möbelsnickare och hur det kom sig att du började syssla med det.
Jag har alltid funnit stor tillfredställelse av att skapa saker och uttrycka mig med mina händer. Kanske beror det på att det är så kort mellan beslut, handling och resultat. Det är skönt att få saker gjorda helt enkelt! Att arbeta med händerna kräver sinnenas totala närvaro vilket gör att tid och rum allt som oftast försvinner när jag arbetar.
Jag tillverkar möbler och specialsnickerier åt privatpersoner och företag. Vare sig det är ett soffbord, en pardörr eller ett platsbyggt kök som ska byggas så är kundmötet en rolig och viktig del av jobbet. Det är i mötet med kunden som jag förstår vad kunden vill ha, vilket blir grunden för utformningen av det som ska tillverkas. En kund som vänder sig till mig kan verkligen vara med och påverka minsta detalj då jag inte behöver förhålla mig till någon standard. Man kan säga att special är standard för mig vilket gör varje projekt unikt och spännande för både mig och kunden.
Har du några råd eller tips till den som vill börja jobba som möbelsnickare?
Det finns skolor som erbjuder en- eller tvåveckors sommarkurser där man kan få pröva på grundläggande tekniker för arbete med trä och möbelsnickeri. Vill man på ett enkelt sätt få en hantverksupplevelse så köper man sig en slöjdkniv och en säck björkved på bensinmacken. Sedan är det bara att börja tälja!
Varifrån hämtar du din inspiration till ditt yrke?
För mig är alltid materialet en självklar utgångspunkt. Olika träslag har olika egenskaper rent tekniskt men också visuellt. Finska NIKARI och brittiska ANOTHER COUNTRY är två möbeltillverkare som inspirerar mig i hur de alltid låter trämaterialet och hantverket vara med och påverka designen. Inom designområdet så tycker jag att vardagen erbjuder mycket inspiration. Vilka funktioner är oumbärliga och vilka kan underlätta i det praktiska livet? Arkitektur är inspirerande även för en möbelsnickare och man säger ju att en möbel är ett litet hus och tvärtom. Bådas uppgift är att ta hand väl hand om dess brukare genom att först och främst tillgodose en funktion, men det fantastiska är att det går att göra på så många olika sätt och där har jag som hantverkare och formgivare en stor frihet.
Berätta om din relation till Öland
Öland är platsen jag bor och arbetar idag. I mitten av 00-talet fick jag min examen som möbelsnickare på Carl Malmstens skola Capellagården i Vickleby och där träffade jag även kärleken. Efter ett par år i Stockholm och i samband med födseln av vår första son flyttade vi till Öland och förvärvade en möbelsnickeriverkstad i Mörbylånga som funnits sedan början av 1900-talet. Där driver jag idag ett snickeri som tillverkar möbler, platsbyggda inredningar och andra specialsnickerier.
Vad är det du älskar mest med att bo på ön?
Som på alla öar blir naturen väldigt påtaglig och kommer en nära. Blåser det så känner man vinden över kinderna, skiner solen en tidig vårdag så blir det ofta oförskämt varmt om man sitter mot en södervägg och det platta och lågt kuperade landskapet gör att utsikterna fylls av mycket himmel och frihet.
Vad skulle du rekommendera en person att göra som bara har 24 timmar på sig på Öland?
Åk över alvaret och kör söderut längs den östra sidan av ön till Ottenby. Ta dig ut till fågelskådarplatsen och naturrummet på Ölands södra udde. Kör tillbaka norrut på den västra sidan, stanna i Vickleby och besök Capellagården för att uppleva ett stycke svensk konsthantverkshistoria. Är du hungrig så finns en dold pärla norrut i Vickleby; Café Mejeriet.
Hantverket är såklart en stor del av ditt liv, hur lyser det igenom i vardagen?
En omsorg och medvetenhet om material och kvalité tror jag är ett resultat av mitt hantverksyrke. Kvalité och pris hänger för det mesta ihop, det vet jag som möbelsnickare. Min käresta skrattar alltid när mina fingrar granskar nyinköpta kläder eller föremål, hon menar att det syns i mina ögon om inte kvalitén håller måttet.
Så, vad är då din relation till kläder och stil?
Den mesta tiden klär jag mig i arbetskläder och då är det framförallt funktion och att de är bekväma som är viktigt. Större delen av året använder jag ulltröjor. Då mitt arbete stundom är ganska fysiskt så kommer ullmaterialets tempererande egenskap väl till pass. Det är som om den både kan värma och kyla kroppen. En smäck från det franska märket Le Laboureur är en trogen följeslagare och ger mig den rätta känslan både i och utanför verkstan.
Slutligen, om du fick rekommendera något, vad som helst – vad skulle det vara?
Ja, det skulle väl vara att slå ett slag för den franska måltiden: bröd, ost och vin! Enkelt och gott så här i picknicktider!